Lietuva – nauja Šiaurės šalių grupės federacijų narė

Metų pradžioje Jungtinių Tautų paskelbtais statistiniais duomenimis, Baltijos valstybių trijulė pagal politinį-ekonominį ir geografinį šalių skirstymą nuo šiol priklauso nebe Rytų, o Šiaurės Europai. Ne išimtis ir orientavimosi sporto federacijų veikloje – Lietuva, Latvija ir Estija buvo pakviesta prisijungti prie Šiaurės šalių grupės „Nord“.

„Tokius pokyčius vertinu labai teigiamai, tuo labiau, kad susitikime skatinau skandinavus dalintis patirtimi“, – pasakojo kartu pirmajame susitikime Kopenhagoje dalyvavęs Lietuvos orientavimosi sporto federacijos generalinis sekretorius Rimantas Serva. Skandinavijos šalys iki šiol orientavimosi sporte yra lyderės tiek bėgimo, tiek slidinėjimo disciplinoje. Taip pat siekiantys sportinio meistriškumo neretai išvyksta atstovauti skandinavų klubams.

Lietuvos atstovo grupės susitikime teigimu, visų šalių aptartos problemos tos pačios: kaip įtraukti daugiau jaunimo į orientavimosi sportą ir kaip tikslingai jį viešinti. „Kiekviena šalis turi padaryti kuo daugiau, kad sportas būtų matomas“, – sakė apie šalių susitarimą R. Serva.

„Siūliau, kad būtų galima suorganizuoti išvažiuojamąją stovyklą moksleivių treneriams“, – sakė generalinis sekretorius, patikinęs, kad siekis – kelti trenerių kvalifikaciją. Taip pat buvo keliami klausimai apie regioninę plėtrą, kaip užtikrinti sportą skaidrų – dopingo prevencija.

Nordløb-500x373

Susitikimo metu nebuvo pamirštas ir pats sportas. Vakare susitikimo dalyviai iš kostiumų ir formalios aprangos persirengė į sportinę aprangą ir užsidėjo lempas ant galvos – bėgo naktinę trasą vietiniame miškelyje.

Šiaurės Europos orientavimosi sporto federacijų grupę iki šiol sudarė keturios šalys: Danija, Suomija, Norvegija ir Švedija. Po pastarojo atstovų susitikimo prisijungė ir Lietuva, Latvija, Estija. Kitas susirinkimas yra numatytas liepos mėnėsį Estijoje pasaulio čempionato metu Tartu mieste.