Portugalijoje prasideda Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas

Ramunė Arlauskienė

Pirmadienį Portugalijoje prasidės Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas.

Čempionate dalyvaus 77 vyrai bei 53 moterys iš 24 pasaulio šalių.

Lietuvai šiose varžybose atstovaus 3 moterų ir 4 vyrų komanda – Ramunė Arlauskienė, Algirda Zaliauskaitė, Gabrielė Andrašiūnienė, Jonas Maišelis, Šarūnas Dmukauskas, Regimantas Kavaliauskas ir Tautvydas Žilinskas.

Kartu su suaugusiais Europos čempionate varžysis jauniai, o jaunimo atstovai varžysis Pasaulio jaunimo čempionate.

Pasaulio jaunimo čempionate startuos Viktorija Michnovič, Patricija Babrauskaitė, Nojus Kalvaitis ir Aidas Žigilėjus, o Europos jaunių – Eglė Rubaževičiūtė ir Martynas Jurgaitis.

Savaitę truksiančiame čempionate dalyviai varžysis sprinto, vidutinės, ilgos trasos ir estafečių rungtyse.

„Portugalijoje paskutinį syk Pasaulio čempionatas vyko prieš penkerius metus. Gerai žinome kokios vietovės ir kokios oro sąlygos mūsų laukia, tad ruošėmės tikslingai. Vietovė nėra itin kalnuota, pakilimai nesunkiai įveikiami. Laukia karštas oras, bet dar ne toks, koks galėtų būti. Pati neblogai adaptuojuosi prie karščio, o ir kitiems komandos nariams karštis neturėtų sukelti didelių problemų. Čempionate daug tikiuosi iš Algirdos Zaliauskaitės, šiemet du kartus nugalėjusios Baltijos šalių čempionate. Manau, kad Jonas Maišelis gali laimėti medalį vienoje iš rungčių. Taip pat norėčiau, kad jaunimo merginos – Viktorija Michnovič ir Patricija Babrauskaitė – patektų bent tarp 6 stipriausiųjų. Į Portugaliją atvykome 4 dienos iki čempionato pradžios, kad dar spėtumėme pasitreniruoti su žemėlapiais ir priprasti prie karščio. Esame gerai pasirengę ir jau laukiame čempionato pradžios.“ – apie artėjančias varžybas ir keliamus rinktinei tikslus pasakojo Ramunė Arlauskienė, Lietuvos moterų rinktinės lyderė ir komandos vadovė.

Jonas Maišelis, vyrų rinktinės lyderis: „Čempionatui pradėjau ruoštis anksti pavasarį nuo bendro fizinio pasirengimo. Vėliau vyko 3 stovyklos užsienyje. Pavasarį savaitę stovyklavau Ibizoje. Prancūzijoje dalyvavau pirmajame Pasaulio taurės etape, kuriame pavyko iškovoti aukštą 6 vietą. Vėliau 2 savaites sportavau Tenerifėje, kur buvo ir karštas oras, ir kalnuotos vietovės. Paskutinė stovykla prieš pat čempionatą vyko aukštikalnėse Livigno, Italijoje. Šiuo metu fiziškai jaučiuosi labai gerai, o kaip bus varžybose – pamatysime. Ankstesniais metais aukštesnių rezultatų tikėdavausi ilgos trasos varžybose, bet paskutinių čempionatų ilgose trasose buvo daug pakilimo, kas man nėra palanku. Šiais metais daugiau tikiuosi iš vidutinės trasos ir sprinto.“

Pasaulio čempionato varžybos taip pat įtraukiamos ir į 2016 metų Pasaulio taurės įskaitą. Po Prancūzijoje vykusio pirmojo Pasaulio taurės etapo moterų grupėje pirmauja britė Emily Benham (120 tšk.). Ramunė Arlauskienė užima 15 vietą (43 tšk.). Vyrų grupės įskaitoje Jonas Maišelis užima 14 vietą (44 tšk.), o pirmauja rusas Anton Foliforov (110 tšk).

Paskutinysis 2016 m. Pasaulio taurės etapas vyks rugsėjo 29 d. – spalio 2 d. Kaune, o 2017 metų Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas rugpjūčio 19-27 dienomis vyks Vilniuje.

Varžybų puslapis.

Video reportažas: