Jukola, didžiausios Pasaulyje orientavimosi sporto estafetės – jau šį šeštadienį

Šeštadienį Suomijoje jau 68-ą kartą startuos didžiausios Pasaulyje orientavimosi sporto estafetės – Jukola.

Šiemet Jukolos estafetėse startuos 1707 komandos ir 11949 dalyvių.

Prieš tai vyksiančiose moterų Venla estafetėse startuos 1387 komandos ir 5548 dalyvių.

Lietuvai šiose varžybose atstovaus 7 komandos. Jukoloje startuos dvi Igtisos bei po vieną Ąžuolo ir Medeinos komandos. Venlos varžybose – Igtisos, Ąžuolo ir Fortūnos merginų komandos.

Jau devintą kartą Jukoloje startuos iš stipriausių Lietuvos orientacininkų sudaryta Igtisos komanda. Po pernai ne itin sėkmingo pasirodymo ir užimtos 50 vietos, šiemet Igtisos vyrai nusiteikę reabilituotis ir vėl kautis su pačiais stipriausiais klubais.

Apie pasiruošimą Jukolai ir komandos lūkesčius pakalbinome Vilių Aleliūną.

Kokia komandos sudėtis? Ar jau aišku, kas kokiu etapu bėgs?

Komandos sudėtis šiais metais „ant popieriaus“ atrodo ne tokia stipri, kaip praėjusiais metais. Visgi ne pavardės yra svarbiausia, bet noras parodyti gerą rezultatą. Etapus jau beveik sudėliojome. Pirmu etapu šį kartą bėgs Andris Jubelis, kuris Europos ir Baltijos šalių čempionatuose rodė gerus rezultatus. Tiek praėjusių metų Jukola, tiek šių metų Tiomila, parodė, kaip svarbu neatsilikti pirmąjąme etape ir gerai pradėti varžybas mūsų komandai. Vėliau estafetę perims Jonas Vytautas Gvildys, Vilius Aleliūnas, Henrikas Paužas, Giedrius Sabaliauskas, Vytautas Beliūnas, o užbaigs Artūrs Paulinš. Tikiu, jog ši komandos sudėtis yra pakankamai stipri kovoti su stipriausiomis komandomis.

Kaip vyko pasiruošimas varžyboms?

Visus metus kiekvienas komandos narys žinojo, jog birželio viduryje turi būti geriausios formos ir pasirengęs Jukola varžyboms. Jau savaitę esame Suomijoje ir treniruojamės panašiuose žemėlapiuose. Pasiruošimas visuomet galėtų vykti sklandžiau. Manyčiau, trūko savaitės trukmės stovyklos pavasarį, kurios metu galėjome daugiau darbų nuveikti. Nedidelių traumų turi Jonas Vytautas Gvildys ir Vytautas Beliūnas, bet tai nesutrukdys siekti aukšto rezultato.

Kokia vietovė laukia šiemet?

Išbandėme visus treniruočių žemėlapius ir sakyčiau, jog vietovė nėra itin sudėtinga. Visuomet žiūrint į žemėlapį atrodo, kad trasa lengva, bet bėgimas naktį padaro savo. Gruntas kietas, bėgamas. Kalnai nėra dideli, detalių žemėlapyje nėra daug, tačiau vietomis „išplaukęs“ reljefas gali pakišti koją. Prabėgamumas daugumoje geras, tačiau ten, kur yra kirtimai arba pomiškis – kojos geriau nekelti.

Šiais metais lietuviai “miško” trasose nerodė aukštų rezultatų nei Europos, nei Baltijos šalių čempionate, ir estafetės tarptautinėse varžybose subėgtos silpnai. Kokios nuotaikos ir kokie lūkesčiai prieš Jukola? Pernai užėmėte 50 vietą. Ar šiemet realu ją pagerinti?

Šių metų rezultatai kol kas tikrai silpni, bet tarptautinės asmeninės ir estafečių varžybos yra kas kita nei Tiomila ar Jukola. Tiesa, šiemet ir Tiomila nesiklostė sėkmingai, tačiau svarbiausia, kad komandos nariai turėtų noro. Mes ne tokie stiprūs, kaip Kalevan Rasti ir Koovee klubai, tačiau jeigu vienas kitą palaikysime ir norėsime parodyti, kokia stipri yra Lietuva, mes galime pasiekti tikrai gerą rezultatą. Pernai užimtą 50-ą vietą pagerinti yra ir realu, ir privalome tai padaryti. Į Jukolą važiuojame ne užimti 50-os vietos, bet kovoti su stipriausiais klubais. Tikslas yra vienas – visiems išvengti klaidų ir būti komanda iki pabaigos. Jei to pasieksime, tikiu, kad užlipsime ant apdovanojimų pakylos.

Tiek pernai Jukoloje, tiek šiemet Tiomila estafetėse jau pirmajame etape “iškritote” iš traukinio ir praradote galimybę pakovoti dėl aukštesnių vietų. Kas šįkart bėgs pirmąjį etapą? Ar jam kaip kitaip/ypatingai ruošiatės?

Pirmasis etapas yra labai svarbus. Keletoje varžybų iš eilės „sudegėme“ jame. Šį kartą nusprendėme nerizikuoti ir parinkti vieną iš labiausiai patyrusių sportininkų. Andris Jubelis puikiai prabėgo pirmuosius etapus Europos ir Baltijos šalių čempionatuose. Dar buvo svarstoma Viliaus Aleliūno bei Artūrs Paulinš kandidatūros, tačiau nusprendėme, kad Andris bus geriausias variantas.

Ar startuos ir antroji Igtisos komanda? Kokie jos tikslai?

Antroji komanda startuoja jau 7-us metus ir jų tikslas visuomet tas pats – patekti į TOP100. Iki šiol geriausia užimta vieta – 101. Etapai, kol kas nėra aiškūs, bet turėtų bėgti Modestas Bacys, Giedrius Valantinas, Leonas Mockūnas, Andrej Gerasimov, Vitalijus Petrulis, Rolandas Bačkys ir Mantas Martinkus. Visi sportininkai yra pasirengę įveikti savo trasas ir parodyti gerą rezultatą.

Kokia moterų komanda atstovaus Venla varžybose? Kokie jai keliami tikslai?

Moterų komandoje šiais metais turime naują narę – jauną Rusijos rinktinės atstovę Anna Dvorianskaja. Ji bėgs pirmuoju etapu, o toliau Sandra Paužaitė, Kristina Rybakovaitė bei Irina Nyberg. Komandos sudėtis pakito, todėl prognozuoti rezultatą sunku. Nors komanda patyrusi, tačiau visko gali būti, nes merginos į Suomiją atvyksta tik iš vakaro. Tikslas, kaip ir visada – patekti tarp 15 stipriausių komandų. Manau, jeigu visos merginos įveiks trasas pagal savo galimybes, tuomet tikslas turėtų būti pasiektas.

Venla varžybų startas – šeštadienį 14 val.

Jukola varžybų startas – šeštadienį 23 val.

Varžybų puslapis.

Varžybas galite stebėti gyvai. Abiejų varžybų transliacijos kaina, įskaitant video ir GPS – 15 EUR.

Bilietus galite įsigyti IOF Live Center.

Rezultatai gyvai.