Susipažink su dešimttūkstantine augalų kolekcija per orientavimosi sporto prizmę

Patricijos Babrauskaitės nuotr.

Geriausios idėjos kartais kyla visiškai netikėtai. Štai Vilniaus Universiteto Sveikatos ir sporto centro direktorė Ramunė Žilinskienė dar kaip dabar pamena kaip apie stacionarią orientavimosi sporto trasą Vilniaus Universiteto Botanikos sode kalbėjo su kolegomis ant apžvalgos bokšto iš kur atsiveria vaizdas į visą dešimttūkstantinės augalų kolekcijos sodo kraštovaizdį. Praėjus nepilniems metams ją pavyko realizuoti – gegužės 12 d. 16 val. oficialiame atidaryme Vilniaus Universiteto Rektorius Artūras Žukauskas tarė sveikinimo žodį ir akimirksniu iš prašmatnaus kostiumo persirengė į orientacininko ekipiruotę.

„Gera trasa, bet orientacininkų batelius su vinukais draudžiu naudoti, kad nesutryptų sodo. Sode yra daug vandens telkinių, galima atsigerti jei troškina“, – iškart prabėgęs trasą, dar palengva atgaudamas kvapą entuziastingai ir pašmaikštaudamas kalbėjo VU Rektorius A. Žukauskas. Vienas iš idėjos rėmėjų ir pats aktyviai užsiima orientavimosi sportu bei yra pasiruošęs skatinti prisijungti ir akademinę bendruomenę. „Privalu trasą išbandyti visiems bendruomenės nariams, pradedant ir nuo dekanų“, – kalbėjo VU Rektorius A. Žukauskas.

Vilniaus Universiteto Rektorius Artūras Žukauskas trasoje

Vilniaus Universiteto Rektorius Artūras Žukauskas trasoje

„Tokia trasa atitiks tikrai ne vienos amžiaus grupės poreikius. Idėją dar norime plėtoti, kaip šitą trasą išnaudoti. Gal tai gali būti medžių pažinimo trasa?“, – idėjas žarstė ir VU Sveikatos ir sporto centro direktorė. Punktai yra sustatyti strategiškai – įdomiausiose sodo vietovėse.

Pasaulinės OS dienos renginio Vilniuje anonsas

Gegužės 24 d., trečiadienį, vyks Pasaulinė orientavimosi sporto diena. Lietuvoje iš viso prie orientavimosi sporto karštligės prisijungs 10 renginių per dieną įvairiausiuose miestuose, o visame pasaulyje jau yra užregistruoti 1185 renginiai 75 šalyse. Vilniaus traukos centras ir bus VU Botanikos sodas, kadangi renginys pasaulinei orientavimosi sporto dienai paminėti vyks būtent čia. Dalyviai galės ne tik susipažinti su orientavimosi sportu, bet pamatyti gausią sodo augalų kolekciją, kuri yra viena gausiausių Rytų ir Šiaurės Europos regione. Čia galima rasti beveik 10 000 skirtingų pavadinimų augalų.

DSC03996

Nuo šiol žemėlapį bus galima įsigyti prie įėjimo į sodą kasoje. VU Botanikos sodo direktorius Audrius Skridaila džiaugiasi, kad nuo šiol lankytojai turės unikalų būdą susipažinti su vietove: „Sodas yra didelis, tad gerai, kad atsiras naujas ratas žmonių, kuriuos orientavimosi trasa motyvuos atvykti susipažinti su ir itin reta augalų kolekcija“.

Patricijos Babrauskaitės nuotr.