Svarbiausi sezono startai – Bulgarijos aukštikalnėse

Po 41-erių metų pertraukos Europos orientavimosi sporto slidėmis čempionatas vasario 3-8 dienomis grįžta į Pietų Bulgarijos sritį Veliningradą. Čia čempionatas nuo šeštadienio prasidės sprinto rungtimi, o šiandien į Bulgariją išvyko ir Lietuvos delegacija.

Prieš išvyką Lietuvos komandos vadovė Jolanta Šulčienė pripažino, kad šiemet sąlygos pasirengti čempionatui buvo itin sudėtingos.

„Per 10 metų šiemet buvo pats komplikuočiausias pasirengimas. Kiek atsimenu, nėra taip buvę, kad nuo sausio mėnesio nepavyktų čia vietoje nors tris savaites paslidinėti“, – apie sudėtingas oro sąlygas atsiliepė Lietuvos orientavimosi sporto slidėmis komandos vadovė J. Šulčienė.

Nepaisant sudėtingesnių sąlygų treniruotis žiemos sportui čia, Lietuvoje, rinktinės nariai sezono metu ieškojo alternatyvų. „Kas į kokias varžybas nuvažiavo užsienyje, ar paslidinėjo kai buvo tinkamos sąlygos. Rudenį buvo surengtos 3 treniruočių stovyklos Vilniuje, Kaune ir Madonoje. Gaila, kad ant sniego nepavyko surengti nė vienos bendros treniruočių stovyklos – visos Lietuvoje vyko tik su riedslidėmis“, – sakė J. Šulčienė.

Anot komandos vadovės, čempionatų programos sudėliotos yra pakankamai protingai, o vienas iš iššūkių sportininkams – ne tik statūs šlaitai, bet ir ganėtinai didelis aukštis. „Neaišku kaip kurio sportininko organizmas reaguos, kadangi daug laiko aklimatizacijai neturėsime. Vos kai atvyksime, didžiajai daliai suaugusiųjų bus likusi viena diena iki startų, o jaunimui – dvi“, – apie trumpą periodą adaptacijai atsiliepė J. Šulčienė. Varžybos vyks maždaug 1,7 km virš jūros lygio.

Tiesa, keletas rinktinės narių į varžybų vietą atvyko keletą dienų anksčiau ir turėjo kontrolinį startą Bulgarijos čempionato vidutinėje trasoje, kuriame startavo Regimantas Kavaliauskas, Nerijus Šulčys ir Rokas Vaitkus. Rezultatai

Svarbiausia – pasirinkimas

Iš viso Europos suaugusiųjų čempionate varžysis 43 moterys ir 64 vyrai iš 18 šalių. Pasaulio jaunimo ir Europos jaunių čempionatuose startuos dar 171 slidininkai. Lietuvos delegaciją iš viso sudarys 14 sportininkų.

Sportininkų per savaitę lauks įvairių nuotolių distancijos. Po kalnuotą vietovę J. Šulčienė sakė, kad svarbiausia reikės orientuojantis stebėti reljefą: „Labai svarbu visas dienas bus tinkamas varianto pasirinkimas į kontrolinį punktą“

Pakalbėjusi su ten jau keletą dienų esančiais lietuviais, komandos vadovė sakė, kad trasų sąlygos šiandien – ganėtinai ekstremalios.

„Sniegas dar laikosi, per laukus gali slysti visur. Trasos suledėjusios, taip kad gana ekstremalios sąlygos kol kas. Pagal orų prognozę, naktį minusas, o dieną pliusas – trasose danga turėtų būti kieta“, – sąlygas komentavo J. Šulčienė.

Anot pašnekovės, ilgoji distancija turėtų būti viena įdomiausių. „Varžybos vyks atskiru startu, tad pasimatys tokioje trasoje kas turi geriausią sportinę formą. Nagrinėjome seną trasos žemėlapį, tai tikrai bus ką pagalvoti besiorientuojant. Vidutinė turėtų būti labai greita ir dinamiška trasa, kadangi viskas vyks bendru startu“, – vietoves ir būsimus startus apibūdino komandos vadovė, įvertinusi esamą informaciją.

Senas žemėlapis iš čempionato vietovės, 1977 m.

Varžybų puslapis

Pilna programa:

Europos suaugusiųjų čempionatas Pasaulio jaunimo ir Europos jaunių čempionatas
2018-02-02, penktadienis Modelis Atidarymo ceremonija
2018-02-03, šeštadienis Sprintas Modelis
2018-02-04, sekmadienis Mišrios sprinto estafetės Sprintas
2018-02-05, pirmadienis Ilga Ilga
2018-02-06, antradienis Poilsio diena Poilsio diena
2018-02-07, trečiadienis Vidutinė Vidutinė
2018-02-08, ketvirtadienis Estafetės Estafetės Banketas