Po kelerių metų darbo suvesti senieji šalies pirmenybių archyvai

Ar žinojote, kad pirmosios šalies orientavimosi sporto pirmenybės įvyko Druskininkuose? Kas buvo praėjusio amžiaus lyderiai? Nuo šiandien visi seniausi Lietuvos orientavimosi sporto čempionatų rezultatai bus patalpinti duomenų bazėje dbsportas.lt. Surinkti informaciją ir suvesti į duombazę seniausių šalies pirmenybių rezultatus užtruko ketverius metus. Sukelti vienų skaitmenizuotų varžybų informaciją ir patikrinti visų dalyvių informaciją užtrunka beveik dvi valandas. Iš viso nuo 1966 metų įvyko 393 Lietuvos pirmenybių varžybos trijose orientavimosi sporto disciplinose: bėgte, dviračiais ir slidėmis.

Duomenims surinkti ir suvesti į duomenų bazę buvo surinkta atskira komanda. Visus rezultatus surinko iš įvairių šaltinių Mindaugas Blieka.  Skenuotus rezultatus suvedinėti padėjo Romualdas Kondratas, Eglė Krasuckienė ir Arūnė Maumevičienė.

Mozaika iš dalelių

Praėjusio šimtmečio rezultatų suvestinę būtų galima pavadinti sudėliotą dėlionę iš mažų dalelių. „DB Topo“ direktorius Jonas Gediminas Gvildys pasakojo, kad surinkti protokolai buvo visiškai padriki. Vienos varžybos vidutiniškai buvo surašytos ant 12-15 lapų ranka, o ten – nepilni dalyvių duomenys. Vieni be vardų, kiti – be pavardžių, o anksčiau miške rezultatų niekas nespausdindavo.

„Varžybų sekretorius ranka rašytus protokolus nešdavo į tuometinį Sporto komitetą, šis procesas vyko nuo pat 1966-ų metų, kai įvyko pirmasis čempionatas. Administracijoje darbuotojos perspausdindavo protokolus jau mašinėle keliais egzemplioriais, vienas būdavo archyvui“, – pasakojo J. G. Gvildys. Kai kurių čempionatų rezultatų susisteminimas reikalavo itin didelio darbo. Pavyzdžiui, praėjusio amžiaus paskutiniame dešimtmetyje vienos pirmenybės susilaukė beveik 800 dalyvių. „Visus dalyvius reikėjo surašyti ranka ant popieriaus, jokios kokybės, oras drėgnas. Tikrai kruopščiai mūsų komanda padirbėjo – vien čia buvo kokie 25 lapai informacijos“, – prisiminė duomenų bazės direktorius.

Keitėsi pavadinimai

Anksčiau Lietuvos čempionatuose tiek bėgte, tiek slidėmis itin populiari rungtis buvo markiruotė, kuri buvo iki 1992-ų metų. Tačiau tuo metu neseniai Nepriklausomybę atkūrusi Lietuvos valstybė pilnu tempu pasinėrė keldama kvalifikaciją ir tarptautinius standartus bei įstojo į Tarptautinės orientavimosi sporto federacijos (IOF) gretas. Tai lėmė pirmenybių standartų pokyčius – markiruotės trasos nuo 1992-ų metų nebeliko. Ją pakeitė trasos nurodyta kryptimi, o ilgainiui buvo pradėti dalinti medalių komplektai ir įvairaus nuotolio distancijose, kaip yra reglamentuota IOF nuostatuose: sprintas, vidutinė, ilga.

Tiesa, kad žiemos Lietuvoje jau nebe tokios šaltos, tad paruošti trasą su tankiu takelių tinklu būna vis problematiškiau. „Galbūt markiruotės panaikinimas mums buvo žingsnis atgal, nes trasas buvo galima įrengti daug paprasčiau – užtenka vienos vėžės. Todėl ir daugiau varžybų būdavo: Kauno ir Vilniaus čempionatai orientavimosi sporto slidėmis čempionatai vykdavo. Dabar tik šalies čempionatas teliko. Rusijoje markiruotės trasos ir dabar labai populiarios“, – pradėjus kalbėti apie teigiamus ir neigiamus aspektus dėl šių pokyčių svarstė J. G. Gvildys.

Pirmi medalių komplektai Lietuvos orientavimosi sporto bėgte čempionato labai ilgoje distancijoje oficialiai buvo išdalinti 1993-iaisiais. Iki tol sportininkai varžydavosi orientavimosi sporto maratono distancijoje.

2002-ais metais trumpoji distancija Lietuvos čempionatų nuostatuose (bėgte ir slidėmis) įgijo sprinto sąvoką, taip pat lygiai prieš 15 metų buvo išdalinti pirmieji šalies pirmenybių medalių komplektai vidutinėje ir ilgosios trasos distancijose. Iki tol sportininkai varžėsi tik trumpos ir klasikinės distancijos rungtyse. Vienintelė ir nenuginčijama orientavimosi sporto rungtis, kuri išliko nuo 1966-ų metų iki pat šių dienų, yra komandinė estafetė.

Naujai suvesti Lietuvos čempionatų rezultatai:

1966-1969 metų Lietuvos čempionatai

1970-1979 metai

1980-1989 metai

1990-1999 metai

Rezultatai – tik viena maža praeities informacijos dalis. Sistemingai taip pat yra renkami ir ankstesnių pirmenybių nuostatai, žemėlapiai. Tą galime įgyvendinti visi kartu. LOSF kviečia turinčius senų žemėlapių ar medžiagos iš senų varžybų nuostatų, pasidalinti el. paštu info@orienteering.lt