Kasmetinis trenerių susirinkimas: apie radikalias permainas bei trūkumus ir stiprybes

Lapkričio 29 d., trečiadienį, Kauno sporto mokykloje „Gaja” vyko kasmetinis trenerių susirinkimas. Jo metu buvo aptartas 2017 metų sezonas ir pristatytas ateinančio sezono planas, iškelti tikslai bei strategija. Taip pat buvo išrinkti kiekvienos amžiaus grupių treneriai.

Moksleivių bei jaunimo komiteto perspektyvos

Kasmetinio trenerių susirinkimo metu buvo kalbama kaip suaktyvinti veiklą mokyklose, pritraukti daugiau moksleivių. Vienas iš pasiūlymų buvo pradėti treneriams dirbti su ugdymo įstaigų mokytojais ir jų mokiniais. Taip siekiama būtų supažindinti su orientavimosi sportu, integruoti šio sporto subtilybes į edukacinę programą bei, atsiradus potencialių naujų orientacininkų, pakviesti juos į treniruotes.

Treneriai sudarytų sąrašą savo darbo planų šia kryptimi, o federacija savo ruožtu juos motyvuotų finansiškai. Taip bus galima populiarinti orientavimosi sportą ir rasti naujų jaunų sportininkų“, – idėjos esmę paaiškino LOSF Prezidentas Donatas Kazlauskas.

Tiesa, patys treneriai tokios idėjos efektyvumu abejojo. Sporto mokyklos „Gaja“ vyriausiasis specialistas Algimantas Dambrauskas teigė, kad nors ir iniciatyva skamba pozityviai – faktiškai nėra kas ją realiai įgyvendintų. „Dauguma trenerių gan pesimistiškai žiūri, nes jie ir taip turi skirti daug laiko savo auklėtinių paieškai, treniruočių organizavimui. O norint pasiekti realių rezultatų, svarbiausia, kad tokia iniciatyva nebūtų „vienkartinė akcija“ – tokią padaryti nesunku. Tačiau nauda bus trumpalaikė ir labiau reklaminio pobūdžio“, – savo poziciją iniciatyvos klausimu pasakė pats ilgametę trenerio darbo patirtį turintis A. Dambrauskas.

Permainos buvo būtinos

Po laikino atsistatydinimo prie Moksleivių bei jaunimo komiteto vairo pasiliko Vilius Aleliūnas, tokį jo sprendimą lėmė permainos komiteto sudarymo tvarkoje. „Su buvusiu komitetu nemačiau galimybės toliau dirbti kaip komanda. Problema buvo ta, kad anksčiau Moksleivių ir jaunimo komiteto pirmininką bei narius rinkdavo Trenerių susirinkimas, tuo tarpu visų kitų federacijoje veikiančių komitetų sudėtis tvirtina LOSF Prezidiumas, o komiteto pirmininkas turi galimybę pats susiformuoti komandą, su kuria dirbs. Naujos sudėties komitetas veiks efektyviau, skaidriau ir bus tiesiogiai atskaitingas LOSF Prezidiumui“, – sakė V. Aleliūnas, paklaustas kodėl buvo reikalingos permainos komiteto struktūrai.

Nuo šiandien Moksleivių ir jaunimo komitetą sudarys 4 elito sportininkai ir 2 treneriai, su pirmininku priešaky. Už tokią sudėtį vieningai buvo nubalsuota Trenerių susirinkime. Planuojama, kad nauja komiteto sudėtis bus patvirtinta LOSF Prezidiumo gruodžio 3 d.

Treneriams kilo abejonių ar tiesioginės trenerio darbo patirties neturintys elito sportininkai bus pajėgūs susitvarkyti su visais komiteto darbe kylančiais iššūkiais ir turės galimybių tam skirti pakankamai laiko, ar nebus komitetas „butaforinis“, o visą darbą realiai turės atlikti patys treneriai. Tačiau LOSF Prezidentas Donatas Kazlauskas akcentavo, kad trenerių darbas ir turėtų būti tiesioginis, o komiteto – rekomendacinio pobūdžio.

„Treneriai turi užsiimti atskirų amžiaus grupių rinktinių formavimu, atranka tiesiogiai. Šiuo atveju, komitetas turi padėti įgyvendinti tas numatytas užduotis. Tai nėra aukščiau stovinti organizacija, kuri ką nors nurodinėja. Atvirkščiai – turi vykti dialogas“, – funkcionalumą tarp trenerių ir Moksleivių bei jaunimo komiteto paaiškino D. Kazlauskas.

Ir prie orientavimosi sporto bėgte komiteto vairo buvęs V. Aleliūnas tikina, kad ne visi aiškiai supranta komiteto funkcijas. „Komiteto darbas nėra vien tik brūkšnelių dėjimas, skaičiavimas ar nuvykimas į varžybas. Sportininkai (elito sportininkai, esantys jaunimo komitete – aut. past.) gal ir negalės važiuoti į jaunių čempionatus, tačiau gali kiekvienas treneris“, – pasakojo Vilius, pridūręs, kad treneriai turėtų būti suinteresuoti dėl galimybės kelti savo kvalifikaciją. Taip pat jis sakė, kad džiaugiasi pagausėjusiomis trenerių gretomis – Milda Radzivonaitė šiemet baigė Lietuvos sporto universitetą ir tapo jaunąja orientavimosi sporto trenere. Be to, Daugirdas Stonys surinko grupę Šiauliuose, o taip pat yra nemažai ir kitų iniciatyvų ne tik regionų sporto mokyklose.

Trūksta palaikymo studentams

Orientavimosi sporte jaunimo grupės yra iki 20 metų. Algimantas Dambrauskas pastebi, kad į elito grupę išėjusiems sportininkams staiga pasikeičia ne tik konkurencinė aplinka, bet ir kiti faktoriai: starto mokestis, oficialiai nebepriklauso sporto mokykloms, o kartu su jomis organizuotai nebevažiuojant į varžybas tenka ieškotis transporto patiems.

Dažniausiai tokio amžiaus sportininkai būna dar studentai, tad ne visada jau turi savo pajamų šaltinį. Anot A. Dambrausko, tokie pokyčiai visai nemotyvuoja dar visai jaunų atletų ir siūlo surengti varžybas atskirai amžiaus grupei. „Reikia labiau palaikyti studentus. Galėtų atsirasti studentiško amžiaus čempionatas toks kaip būna kitose sporto šakose – U23. Kai jis staiga dabar iš jaunimo grupės (iki 20 metų – aut. past.) pereina į suaugusiųjų dažnai jis nebemato tikslo. Sako „į suaugusiųjų grupę neprasimušiu“ – nebėra stimulo. Turėtų kas nors būti, kas palaiko tokio amžiaus grupę. Adaptacinis laikotarpis iš jaunimo į suaugusiųjų labai sunkus“, – savo mintis dėste A. Dambrauskas.

Planai artėjantiems metams jaunimui

2017 metais jaunimo sportininkams vyko nemažai bendrų stovyklų, buvo sugrąžintas bendrojo fizinio pasirengimo patikrinimas. Tą planuojama tęsti ir kitą sezoną: bendrojo fizinio patikrinimas planuojamas kovą Kaune, o taip pat bus organizuojamos treniruočių stovyklos jaunimui su suaugusiųjų rinktine.

Šių metų Baltijos šalių čempionato rezultatai vertinami labai gerai, tačiau Europos ir pasaulio jaunimo pirmenybių rezultatai liūdina. Didžiausios spragos yra fizinis pasirengimas“, – jaunimo sezono rezultatus vertino V. Aleliūnas, pridūręs, kad jau startavo specialus projektas fiziniam jaunimo pasirengimui gerinti. Nuo lapkričio dvi jaunimo grupes šaltuoju metų metu treniruos maratonininkai Ignas Brasevičius ir Remigijus Kančys.

Nepamirštamas ir trenerių kvalifikacijos kėlimo klausimas. Yra planuojama organizuoti mokymus treneriams kitų metų pavasarį. Federacija pateikė trenerių kvalifikacijos kėlimo projektą Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondui, jei bus gautas finansavimas numatoma artimiausius 5-erius metus vykdyti reguliarius trenerių kvalifikacijos kėlimo seminarus. Moksleivių komiteto pirmininkas pasakojo, kad yra numatyta pradėti bendradarbiavimą su Švedijos federacija. „Klausimą planuojama aptarti jau kitų metų pradžioje, kuomet LOSF generalinis sekretorius Rimantas Serva vyks į Norvegiją“, – po kasmetinio trenerių susirinkimo sakė V. Aleliūnas. Sausio 13-14 dienomis Norvegijoje vyks Šiaurės šalių grupės federacijų susirinkimas.