Šalies orientavimosi sporto pirmenybės – Žemaitijos sostinėje

Šį savaitgalį Lietuvos orientavimosi sporto čempionatas vyks Telšių miesto miškuose. Ne veltui Žemaitijos sostinė šiemet yra vadinama orientavimosi sporto pirmenybių centru – žiemą čia vyko šalies slidinėjimo disciplinos čempionato etapai, o gegužę alinant pavasarinei kaitrai varžėsi ir dviračių sporto atstovai.

Šeštadienį Lietuvos čempionatas vyks Dievo krėslo ir Saušilio miškuose, kur orientacininkai varžysis komandinėje estafetės rungtyje. Čempionų titulą gins praėjusiais metais Šilėnų miške laimėjusios Prienų „Šilo“ moterų ir Šiaulių „Igtisos“ vyrų ekipos.

Šiemet „Šilo“ trijulė bus kiek pakitusi – paskutinioji grandis bus Milda Radzivonaitė, o Deimantė Motiejūnaitė su Indre Beliūne bėgs savo jau įprastais etapais. Vyrų grupėje vieni iš favoritų „Igtisos“ klubo pirmoji komanda pradės rungtį Andrėjaus Gerasimovo startu, o kitus etapus bėgs kaip ir praėjusiais metais: Martynas Tirlikas ir Vilius Aleliūnas. Anot ekipos lyderio, klubo antroji komanda ne ką silpnesnė nei jų trijulė: „Mūsų tikslas šiemet – abejoms „Igtisos“ komandoms patekti į geriausiųjų trejetuką. Klausimas, kurios komandos sudėtis bus stipresnė“, – sakė V. Aleliūnas, pridūręs, kad klubas yra motyvuotas pakartoti praėjusių metų triumfą būtent su lietuviška sudėtimi. Antrąją „Igtisos“ komandą sudarys Vitalijus PetrulisModestas Bacys ir latvis Arturs Paulins.

Lietuvos čempionate komandinėje rungtyje dalyvaus 172 komandos – per 500 orientacininkų iš visos šalies.

Sekmadienį Lietuvos čempionatas tęsis ilgosios distancijos rungtimi tuose pačiuose miškuose. Elito moterims reikės įveikti 11,2 km distanciją su 23 kontroliniais punktais, o vyrams – 15 km su 33. Lygiai prieš metus pirmenybėse pergalę ilgos distancijos rungtyje šventė Šiaulių „Sako“ atstovė Vesta Ambrazaitė ir Kauno „Medeinos“ orientacininkas Jonas Vytautas Gvildys.

J. V. Gvildys pernai buvo laimėjęs solidžiu atotrūkiu – penkiomis minutėmis nuo artimiausio varžovo. Tačiau šiemet starto sąraše galima išvysti ir vieną rungties favoritų V. Aleliūną, kuris praėjusiais metais nestartavo. Moterų grupėje šiemet nestartuos viena rungties favoričių Emilija Teklė Gvildytė, kuri pernai buvo antra. Tačiau į V. Ambrazaitės čempionės titulą kėsinsis šiemet stipriai bėganti Gabija Ražaitytė, ir ilgų distancijų specialistės Indrė Valaitė su Sandra Paužaite. Taip pat iššūkį geriausioms bėgikėms mes ir dviračių disciplinos atstovės iš Vilniaus „Perkūno“ klubo Ramunė Arlauskienėir Algirda Zaliauskaitė.

Čempionės titulą moterų grupėje V. Ambrazaitė nusiteikusi ginti, tačiau prioritetą skiria ne greičiui: „Nežinau kokia mano sportinė forma po vasaros, svarbiausia subėgti tiksliai, be orientavimosi klaidų“, – sakė „Sako“ atstovė.

Į paskutinį šalies pirmenybių etapą šiais metais bėgimo disciplinoje kovoti dėl medalių atskirose amžiaus grupėse pasiryžo 416 orientacininkų iš visos Lietuvos.

Tiek estafečių, tiek ilgosios distancijos kovas bus galima stebėti gyvai internete su GPS, kuriuos dėvės elito sportininkai.

Moterų estafetės GPS

Vyrų estafetės GPS

Moterų ilgosios distancijos GPS

Vyrų ilgosios distancijos GPS