Pasaulio jaunimo čempionate Vilniuje V. Michnovič užėmė 5-tą vietą

Pasaulio orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas Vilniuje prasidėjo vidutine trasa Sapieginės miške. Lietuvos komanda savo šalies miškuose kovėsi aršiai, tačiau per apdovanojimų ceremoniją buvo pasveikinta viena komandos narė – Viktorija Michnovič, kuri jaunimo iki 20 metų grupėje užėmė aukštą 5-tą vietą.

Po Sapieginės mišką besidriekusi trasa orientacininkams pateikė tikrą iššūkį. Sąlygas čempionato dalyviams ypač apsunkino oro sąlygos – keletą dienų palijus važiuoti po kalvas buvo itin slidu, o lietui lyjant kur kas sunkiau ir dideliu greičiu važiuojant skaityti žemėlapį. 11,7 km distanciją su 21 kontroliniais punktais V. Michnovič įveikė per 58 min. 52 sek.

Anot lietuvės, kai kur vietų žinojimas buvo geras pranašumas, tačiau kai kur ir klaidino. „Man asmeniškai nepadėjo, nes tikrai nežinojau visų posūkių ir takelių, kurių čia gausu. Manau, kad rytoj bendro starto varžybose tas labiau padės, kadangi Karoliniškių miške vietovė žinomesnė“, – apie kitos dienos startus prakalbo V. Michnovič, pridūrusi, kad šiandienos penkta vieta motyvuoja kovoti dėl aukščiausių pozicijų.

Jaunimo merginų grupėje laimėjo čekė Veronika Kubinova (54:52 min.), kuri praėjusiais metais per pasaulio čempionatą susižėrė aukso medalius visose distancijose.

Kita Lietuvos atstovė Austėja Kalvaitytė buvo 21-a (1:17:23 val.), o Eglė Rubaževičiūtė – 23-ia. Karolina Špukaitė rikiavosi 27-oje pozicijoje, o Justės Umbrasaitės rezultatas nebuvo įskaitytas.

Elite – favoritų pergalės

Pats Lietuvos rinktinės lyderis Jonas Maišelis savo 11-ta pozicija vyrų elito grupėje yra pakankamai patenkintas. Beveik puse kilometro vertikalaus sukilimo su 29 kontroliniais punktais ir 20 kilometrų sportininkas įveikė per 1 val. 13 min. 6 sek. Anot sportininko, savo miesto miškai čia nebuvo didelis pranašumas, o kai kur pasitikėjimas savo vietos žinojimu – net klaidino.

„Psichologiškai padeda, bet trasoje tai pavyko atpažinti tik kelias vietas, kurias tikrai žinau – pranašumo nėra. Vis tiek visą laiką seki žemėlapį ir nesiblaškai kur ką atpažįsti“, – pasakojo po trasos J. Maišelis. Anot sportininko, šiandienos sėkmės receptas buvo ypač gerai orientuotis, o pats savo pasirodymą vertina palankiai, kadangi tai nėra jo prioritetinis startas.

Kitas Lietuvos atstovas Šarūnas Dmukauskas buvo 17-as, Regimantas Kavaliauskas 20-as, Donatas Mickus 31-as. Petras Andrašiūnas rikiavosi 38-oje pozicijoje, o Juliaus Juodišio rezultatas nebuvo įskaitytas.  Iš viso vidutinėje distancijoje startavo 77 vyrai.

Nugalėtojo laikas vyrų elito grupėje buvo prognozuojamas iki valandos, tačiau dėl itin sudėtingų sąlygų sportininkams teko su aštriomis Sapieginės kalvomis kovoti ilgiau. Laimėjo daug patirties pasaulio kalnų dviračių taurės etapuose turintis čekas Krystofas Bogaras, kuris trasoje užtruko 1 val. 8 min. 7 sek. Anot jo paties, čia buvo svarbiausia pasirinkti teisingus variantus į punktą, o raižytas reljefas itin klaidino: „Pavyko išvengti didesnių klaidų, svarbu čia buvo greitai susivokti jei ne ten nusukai. Keletą pasirinkimų į punktus galėjau ir geresnius rasti, bet kai važiuoji maksimaliu greičiu – greitai ir sprendimą priimi“.

Moterų grupėje lyderės paaiškėjo tik paskutinėmis minutėmis. Dėl gero Gabrielės Andrašiūnienės pasirodymo lietuviai ilgai laikė špygas, kadangi grįžus ji pirmavo solidžiu atotrūkiu. Tačiau po jos startavo stipriausias moterų dvidešimtukas, tad švieslentėje rezultatas po kiek laiko pasistūmėjo žemyn. Pagal oficialius rezultatus, G. Andrašiūnienei pavyko įšokti į geriausiųjų dešimtuką. 10 vietą užėmusios sportininkės laikas buvo 1 val. 18 min. 11 sek. Moterims reikėjo įveikti beveik 17 km po raižytus Sapieginės kalnus ir 25 kartus atsižymėti kontroliniuose punktuose. Kitai Lietuvos atstovė Algirda Zaliauskaitė rikiavosi 20-oje pozicijoje, Karolina Mickevičiūtė-Juodišienė – 23-ioje, Asta Šimkonienė buvo 37-ta, o iškart po jos rikiavosi Patricija Babrauskaitė 38-oje vietoje.

Čempionės titulą vidutinėje distancijoje pavyko apginti Rusijos sportininkei Olgai Vinogradovai. Kitus medalius susižėrė kartu į finišą atvažiavusios sportininkės. Sidabrą laimėjo čekė Martina Tichovska, kuri bronzos laimėtoją britę Emily Benham trasoje pavijo 2 minutėmis.

Tarp Lietuvos vaikinų geriausiai šiandien sekėsi Nojui Kalvaičiui, kuris praėjusiais metais šio formato distancijoje buvo laimėjęs bronzą. Šįkart dėl aukščiausių pozicijų jam kovoti nepavyko, tačiau užėmė 13-tą poziciją 14,6 km distanciją su 24 kontroliniais punktais įveikęs per 1 val. 11 min. 44 sek. Kitas lietuvis Ignas Ambrazas buvo 17-tas, Martynas Jurgaitis 25-tas, o Kasparas Šulčys – 30-as. Dovydas Šinkevičius užėmė 36-tą poziciją, o Ąžuolas Macijauskas – 38-tą. Lyderiu tarp vaikinų buvo prancūzai, kurie net du laimėjo medalius. Pirmas buvo Samsonas Deriazas, o Anathealis Dotas – 3-ias.

Rytoj pasaulio čempionatas tęsis bendro starto lenktynėmis Karoliniškių miške. Varžybų centras bus įsikūręs prie Salotės ežero, šalia Pilaitės rajono. Startai prasidės nuo 9.30 val.