Tarptautinės orientavimosi sporto federacijos posėdyje: apie iššūkius, pokyčius ir naujas ambicijas

Pasaulio orientavimosi sporto čempionato Estijoje metu vyko Tarptautinės orientavimosi sporto federacijos (IOF) posėdžiai, kuriuose dalyvavo LOSF generalinis sekretorius Rimantas Serva ir vykdantysis direktorius Vidmantas Nakvosas. Europos federacijų posėdžio metu siekiant pagerinti IOF darbo efektyvumą, buvo beveik vieningai (susilaikius Baltarusijai) nuspręsta panaikinti Europos darbo grupę ir pereiti prie subregioninių grupių formavimo. Lietuva kartu su Latvija ir Estija jau buvo pakviestos ir prisijungė prie NORD grupės.

NORD grupės posėdžio metu buvo aptarti grupė nuostatai. Grupės darbe dalyvaus po 2 asmenis iš kiekvienos šalies federacijos, posėdžiai vyks dukart per metus. Kitas posėdis vyks sausio viduryje Osle. Be to, grupė, prieš tai aptarus nacionalinėse federacijose, planuoja IOF teikti siūlymą keisti varžybų taisyklių punktą – atsisakyti kaip privalomo 1:15000 mastelio ilgoje distancijoje.

IOF prezidento konferencijoje IOF prezidentas Leho Haldna papasakojo, kaip dirbo taryba, kalbėdamas atvirai apie iššūkius, su kuriais susiduria IOF ir kaip ieškoma sprendimų.

2018 m. IOF Generalinė Asamblėja vyks 2018 m. spalio 4-7 dienomis Prahoje. Jos metu bus priimama IOF strategija. Jos kūrimas prasidėjo prieš metus, o pirmoji viceprezidentė Astrid Waaler Kaas po pirmųjų konsultacijų pristatė projekto būklės santrauką. Buvo aptarti sporto supaprastinimo ir detalumo klausimai, taip pat kokia turėtų būti IOF vizija. OS siekia tapti olimpine sporto šaka, o tam reikia didinti sportuojančių skaičių.

Kalbant apie OS bėgte renginių kalendorių, Tarybos narys Nik Suter pažvelgė į Pasaulio čempionato planus ateityje, taip pat į pažangą kuriant trečiąjį Sprint WOC formatą (Knock out). Buvo pabrėžta, kad supaprastinimas yra labai svarbus ir kad tai turėtų būti formatas, kurį galima organizuoti įvairiais lygmenimis, nuo klubo lygio iki WOC.

Tarybos narė Maria Silvia Viti pristatė IOF Aplinkos komisijos darbą kuriant tvarumo politiką, ragindama visus narius atsakyti į konsultacinį dokumentą šia tema.

Galiausiai buvo pristatyta naujausia IOF antidopingo darbo tema. Narių federacijos buvo supažindintos apie strategijos įgyvendinimą, bandymų, rezultatų valdymą, WADA (Pasaulinės antidopingo agentūros) atitikties ir kt. pažangos. Buvo aptarti iššūkiai, ypač finansų klausimai, ir IOF vieta tarptautiniame antidopingo kontekste. Be kita ko, paviešinta, kad nustatytas teigiamas testo rezultatas – Rusijos sportininkės mėginys parodė, kad Pasaulio žiemos čempionato Krasnojarske prizininkė vartojo dopingą. Jos rezultatas panaikintas, skirta 4 metų diskvalifikacija, galutiniai rezultatai perskirstyti.

Pradedant nuo 2020 metų, pasaulio čempionatai „specializuosis: 2019 – vyks miške (vidutinės kvalifikaija+finalas, ilga, estafetės), 2020 – sprintai (sprinto kvalifikacija+finalas, estafetės, knock out – naujas formatas).

Pasaulio orientavimosi čempionatai 2021 m. ketvirtą kartą vyks Čekijoje / Čekoslovakijoje (1972 m. Čekoslovakijoje, 1991 m. Čekoslovakijoje, 2008 m. Čekijoje). 2021 m. Čempionatas vyks Mlada Boleslav mieste. Pasaulio OSKD orientavimosi čempionatas 2020 m. vyks Jeseník miestelyje, Čekijoje.

Pasaulio čempionatai:
Pasaulio orientavimo čempionatai 2021 Čekijoje
Pasaulio MTB
O čempionatas Čekijoje 2020
Pasaulio jaunimo (JWOC) 2020 Turkijoje
Pasaulio meistr
ų orientavimosi čempionatas 2020 Slovakijoje
Pasaulio meistrų MTB orientavimo
si čempionatas 2019 m. Vokietijoje

Regioniniai čempionatai:
Azijos orientavimosi čempionatas 2018 m. Honkonge
Europos jaunimo orientavimosi čempionatas 2019 m. Baltarusijoje