Pasaulio čempionate komandinėje rungtyje – iš rankų paleista vyrų istorinė pergalė

Pasaulio orientavimosi sporto čempionatas Estijoje baigėsi komandinės estafetės rungtimi. Tarp lyderių kone visą estafetę bėgusi Lietuvos vyrų komanda paskutiniame etape neišvengė orientavimosi klaidų – Viliaus Aleliūno, Jono Vytauto Gvildžio ir Algirdo Bartkevičiaus trijulė paleido vicečempionų poziciją ir finišavo 13-ti. Tarp moterų taip pat 13-ą vietą užėmė Lietuvos moterų ekipa, kurią sudarė Vesta Ambrazaitė, Gabija Ražaitytė ir Sandra Paužaitė.

Estafečių trasa driekėsi per legendinio Tartu slidinėjimo maratono vietoves. Kartu su visais pirmu etapu startavęs V. Aleliūnas atsilaikė su pagrindine grupe ir estafetę perdavė antroje pozicijoje. Jo komandos narys J. V. Gvildys trasoje bėgo kartu su prancūzu Lucasu Basset ir išsaugojo vietą geriausiųjų trejetuke. Paskutiniu etapu išbėgęs Švedijoje besitreniruojants A. Bartkevičius padarė kelias grubias orientavimosi klaidas.

Pasaulio čempionų titulą apgynė Norvegijos atstovai. Eskilas Kinnebergas, Olavas Lundane‘as ir Magne Daehli finišo liniją kirto užfiksavę 1 val. 34 min. 50 sek. rezultatą. Po 1 min. ir 16 sek. į finišo areną grįžo ir Prancūzijos orientacininkas Thierry Gueorgiou, kuriam prieš baigiant sportinę karjerą šis čempionatas buvo itin sėkmingas. Jis kartu su komandos nariais  Frederic Tranchand ir L. Basset laimėjo sidabro medalius. Bronzinės prabos apdovanojimai atiteko švedams – Gustav Bergman, William Lind ir Johan Runesson (1:36:53 val.).

Atvirkščiai, lyginant su vyrų, klostėsi Lietuvos moterų komandos varžybų eiga. Pirmu etapu išbėgusi V. Ambrazaitė estafetę perdavė 23-ioje pozicijoje, G. Ražaitytė komandą išvedė į 17-tą vietą. Paskutiniu etapu išbėgusi S. Paužaitė iki finišo linijos spėjo apsilenkti dar 4 varžoves – užfiksavo 2 val. 7 min. 9 sek. rezultatą ir komandą išvedė į 13-ą vietą.

Tarp moterų rikiuotė ant podiumo nepateikė didelių staigmenų. Čempionėmis tapo šių pirmenybių favorites Švedijos orientacininkės. Nuo pat pradžių pirmavusios sportininkės ir finišavo užtikrintu atotrūkiu nuo artimiausių varžovių. Emma Johansson, Helena Jansson ir Tove Alexandersson laikas buvo 1 val. 41 min. 12 sek. Sidabro medalius per apdovanojimų ceremoniją kabinsis Rusijos sportininkės Natalija Gemperle, Svetlana Mironova ir Anastasia Rudnaya (1:43:53 val.). Bronzos medaliai atiteko Suomijos komandai Merja Rantanen, Marika Teini ir Venla Harju (1:45:35 val.). Stipriai estafetės rungtį pradėjusios Latvijos sportininkės kovojo ir dėl prizinių pozicijų, tačiau galutinėje rikiuotėje Sandros Grosberga, Laura Vike ir Inga Dambe trijulė užėmė 5-ą vietą (1:48:45 val.).

Rezultatai