Skelbiama Lietuvos rinktinės sudėtis pasaulio čempionate

Skelbiama suaugusiųjų OS rinktinė, kuri dalyvaus pasaulio čempionate Estijoje

Lietuvos rinktinės sąrašas sprinto distancijoje:

Vesta Ambrazaitė

Gabija Ražaityė

Teklė Emilija Gvildytė

Vilius Aleliūnas

Jonas Vytautas Gvildys

Algirdas Bartkevičius

Sprinto estafetė:

Vilius Aleliūnas; Algirdas Bartkevičius; Gabija Ražaitytė; Teklė Emilija Gvildytė arba Vesta Ambrazaitė (sprendimas bus priimtas Estijoje)

Lietuvos rinktinės sudėtis kitose distancijose:

Sandra Paužaitė /ilga, vidutinė, estafetės/

Vesta Ambrazaitė /ilga, estafetės/

Gabija Ražaitytė /vidutinė, estafetės/

Teklė Emilija Gvildytė /atsarginė estafetėms/

Indrė Valaitė /atsarginė estafetėms/

Vilius Aleliūnas /vidutinė, estafetės/

Jonas Vytautas Gvildys /vidutinė, estafetės/

Algirdas Bartkevičius /estafetės/

Donatas Stulgys /ilga, atsarginis estafetėms/

Simonas Krėpšta /ilga, atsarginis estafetėms/

Dėl atrankos į vyrų sprinto rungtį pasaulio čempionate

Orientavimosi sporto bėgte komitetas po ilgų diskusijų ir svarstymų, išklausęs įvairias OS bendruomenės narių nuomones, pasitaręs su LOSF Prezidiumo nariais ir aiškiai suvokdamas, kad normaliomis sąlygomis išankstinės atrankos taisyklės yra gerbtinos, vis tik nusprendė keisti vyrų atrankos tvarką sprinto rungčiai dėl šių priežasčių:

  • Komiteto, kuris buvo pilnai suformuotas 2017 m. pavasarį, nuomone, 2016 m. patvirtinta atrankos į sprinto rungtį sistema turėjo esminių trūkumų. Vienos iš atrankinių varžybų buvo numatytos likus net 5 mėnesiams iki pasaulio čempionato.
  • Šalia netobulos atrankos sistemos prisidėjo force majeure aplinkybės. Keliose atrankinėse varžybose dauguma aukščiausią reitingą turinčių kandidatų negalėjo dalyvauti dėl objektyvių priežasčių (traumos). Kontroliniame bėgime manieže dalyvavo tik trys V21 sportininkai, kurie pagal tuometinį Lietuvos reitingą buvo 17, 18, 41 vietose. Pasiektas geriausias rezultatas (9:48) yra žemas ir gerokai nusileidžia stipriausių OS sportininkų ir net sportininkių rezultatams.
  • Buvo įvertinta visa kita įmanoma informacija, kuri leidžia įsitikinti pagal 2016 m. patvirtintą atrankos sistemą atsirinkusių sportininkų pajėgumą. Vieno iš kandidatų užimta 15 vieta Lietuvos sprinto čempionate, 16 vieta Lietuvos čempionate vidutinėje trasoje, nebaigta trasa Baltijos čempionate akivaizdžiai įrodo reikšmingą sportinio meistriškumo skirtumą lyginant su kitais kandidatais.
  • Komiteto nuomone, pagrindinis komiteto tikslas yra suformuoti objektyviai stipriausią komandos sudėtį ir užtikrinti maksimaliai įmanomas geriausias sąlygas siekti aukštų rezultatų. Primename, kad svarbiausiose varžybose pademonstruoti rezultatai tiesiogiai lemia LOSF finansavimą, kuris didžiąja dalimi skiriamas visų disciplinų moksleivių ir suaugusiųjų sportininkų pasirengimui ir dalyvavimui pagrindinėse varžybose.
  • Remiantis objektyvumo, protingumo ir proporcingumo principais ir įvairiose srityse galiojančia nuostata (pvz. medicinoje ar aviacijoje), kad ypatingomis aplinkybės nukrypimas nuo tam tikrų išankstinių aplinkybių gali būti pateisinamas, komiteto nuomone, susidariusi situacija gali būti laikoma ypatinga ir priimtas sprendimas atitinka aukščiau išvardintus principus.

Komiteto sprendimas nebuvo lengvas aiškiai suvokiant, kad kai yra nukrypstama nuo išankstinių numatytų atrankos taisyklių, atskiri sportininkai bus nuskriausti. Komiteto nuomone, išankstinių taisyklių pakeitimas jokiu būdu negali būti sistemiškas ir pasikartojantis ir yra įmanomas tik išskirtinėmis aplinkybėmis. Patvirtiname, kad visada vadovaujamės objektyvumo kriterijais, todėl objektyviai stipriausi sportininkai neatsižvelgiant į jų jauną amžių ir kitas savybes turi ir ateityje turės visas sąlygas atstovauti šalies rinktinei. Komitetas visomis įmanomomis priemonėmis prisidės, kad kuo daugiau sportininkų galėtų dalyvauti stovyklose ir tarptautinėse varžybose taip didinant meistriškumą ir konkurenciją.

OS bėgte komitetas siūlo M. Nakvosui ir M. Martinkui (kaip labiausiai nukentėjusiems dėl taisyklių pakeitimo) išmėginti savo jėgas atstovaujant Lietuvai pasaulio taurės etape Latvijoje sprinto distancijoje 2017 m. rugpjūčio mėn. 28 d. suteikiant šiam tikslui reikalingą finansavimą.