Pasaulinės orientavimosi sporto dienos karštligė

VU Sveikatos ir Sporto centro nuotr.

Trečiadienio pavakarę miesto parkus užplūdo aktyvaus sporto mėgėjai. Su kompasu ir žemėlapiu rankose sparčiu žingsniu jie bėgo ne šiaip – gegužės 24 diena pasauliniu mastu yra švenčiama orientavimosi sporto diena. Lietuvoje šios dienos proga įvairiausi renginiai vyko net devyniuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje, Marijampolėje, Telšiuose bei Kėdainiuose.

Sostinėje Vilniaus Universiteto Botanikos sode orientacininkai padarė treniruotę, o sodo lankytojai galėjo kitokiu būdu susipažinti su dešimttūkstantine augalų kolekcija. Per 200 orientavimosi sporto entuziastų ir naujokų, moksleivių būrelių ir šeimynų, tik pradėjusių vaikščioti mažylių ir garbaus amžiaus žmonių. Šventės metu buvo galima rasti 10 arba visus – 19 orientavimosi punktų, išsidėsčiusių įvairiausiuose sodo kampeliuose. Žemėlapio pagalba, su kompasu rankose ir šypsena veide renginio metu startavo tiek patyrę orientacininkai, tiek pradinių klasių moksleiviai, į orientavimosi sporto trasą žengę pirmą kartą. Vilniaus renginio rezultatai.

Ryte iš VU Botanikos sodo sveikinomės per LRT laidą „Labas rytas, Lietuva“

Klaipėdoje varžybos vyko Skulptūrų, o Kaune vyko net du renginiai: į Nemuno salą sugužėjo 490 mažųjų orientacininkų ir 87 jiems padėję suaugusieji. Kauno Simono Daukanto progimnazijoje orientacininkai taip pat varžėsi su laiko fiksavimo sistema. Rezultatai.

Vaizdo įrašas iš renginio Nemuno saloje:


Šiauliuose – virš 1000 mokinių įveikė trasą

Šiaulių jaunųjų turistų centras į pasaulinės orientavimosi sporto dienos minėjimą įsiliejo renginiu „Nuo mokyklos prie mokyklos“. Šią dieną dvylikos miesto mokyklų 1-12 klasių mokiniai galėjo susipažinti su orientavimosi sportu iš arčiau besiorientuodami prie savo mokyklų (prie kurių yra sudaryti sportiniai žemėlapiai) ar šalia esančiame parke.

Įvairaus pobūdžio orientavimosi sporto trasas (trasas pasirinktinai, kryptimi, nurodyta tvarka, „labirintas“ ) turėjo galimybę įveikti Juliaus Janonio, „Romuvos“, „Saulėtekio“, Didždvario gimnazijų, „Juventos“, Gegužių, Jovaro, „Rasos“, Vinco Kudirkos, Salduvės, Dainų progimnazijų ir VŠĮ „Smalsieji pabiručiai“mokiniai.

Iš viso tą dieną su orientavimosi sportu susipažino 1034 miesto mokiniai (648 – jaunesni nei 12 metų, 173 – 12-16 metų, 213- 17-19 metų bendro ugdymo mokyklų mokiniai). Renginį vykdė Šiaulių jaunųjų turistų centro mokytojai Genovaitė Beleckaitė, Evaldas Liekmanis, Nerijus Vidžiūnas, Daugirdas Stonys, Artūras Gapšys, Irena Vidžiūnienė, Romualdas Veršinskas, Gražina Plungienė, Edita Gapšienė, Gražina Mickuvienė. Talkino mokytojos Birutė Januškevičienė, Rima Šereivienė iš „Rasos progimnazijos, Danguolė Gaubienė iš „Romuvos“ gimnazijos. Žemėlapius ir kitą renginio atributiką parengė ir spausdino Evaldas Liekmanis. Dalyviai džiaugėsi surastais kontroliniais punktais, Tarptautinės orientavimosi sporto federacijos diplomais, specialiais lipdukais, o renginio vykdytojus džiugino vaikų ir jaunuoliu susidomėjimas orientavimosi sportu.

Panevėžyje miesto parke orientavimosi sporto dieną šventė beveik 100 dalyvių. Dauguma jų – jauni orientacininkai. Jurbarko Naujamiesčio pagrindinės mokyklos 5-10 klasių mokiniai paminėjo pasaulinę OS dieną dalyvaudami mokytojo A. Tirliko organizuotose orientavimosi sporto varžybose, kurios vyko rogainingo principu. 

Tarptautinė federacija siekia, kad būtų pagerintas praėjusių metų Gineso rekordas, kuomet visame pasaulyje per pasaulinę orientavimosi sporto dieną trasą su žemėlapiu įveikė per 250 tūkstančių dalyvių. Visame pasaulyje buvo užregistruota per 1600 renginių iš 78 šalių.