Baltijos šalių čempionato finišo tiesioji pakluso lietuviams

Baltijos šalių orientavimosi sporto kalnų dviračiais čempionatas Vilniuje sekmadienį baigėsi bendro starto lenktynėmis. Lietuvos atstovai kaimyninių šalių ekipoms savo miško trasose nenusileido – visų spalvų prabos medalius laimėjo lietuviai. Tarp vyrų Baltijos čempionu tapo Donatas Mickus iš Šiaulių „Sako“, o tarp moterų – Algirda Zaliauskaitė iš Vilniaus „Perkūno“.

Niekada aukščiausios prabos medalio nacionaliniuose čempionatuose dviračių disciplinoje dar neiškovojęs D. Mickus iškart nusitaikė į Baltijos čempiono titulą. Po atkaklios ir dinamiškos kovos iki pat finišo, paliko artimiausią konkurentą tarp Baltijos šalių už nugaros vos 6 sek. 13,6 km distanciją su 28 kontroliniais punktais „Sako“ atstovas įveikė per 1 val. 6 min. 32 sek. Antra vieta atiteko Vilniaus „Perkūno“ atstovui Jonui Maišeliui, o trečias buvo Telšių klubo atstovas Regimantas Kavaliauskas (1:08:08 val.). Bendro starto lenktynėse pirmas finišo liniją kirto neįskaitiniu rezultatu atvirajame Baltijos šalių čempionate dalyvavęs prancūzas Cedrikas Beilas, distanciją įveikęs per 1 val. 4 min. 16 sek.

„Prieš pora savaičių grįžome iš Gran Kanarijos. Jaučiasi, kad galiu minti. Per dvi savaites ten numynėme 1100 kilometrų, per kuriuos surinkome 22 vertikalius kilometrus“, – apie pasirengimą sezonui kalbėjo lenktynių tarp Baltijos šalių nugalėtojas. „Kai atrodo, kad man sunku į kalną, tai aš pasižiūriu kaip kolegos jaučiasi, tai tada nebe taip ir blogai būna“, – apie sunkius darbo vaisius prakalbo D. Mickus. Iš viso bendro starto varžybose startavo 52 vyrai iš 13 šalių.

Nepaisant pajėgių sportininkių iš kitų šalių ekipų, kurios dalyvauja atvirame Baltijos šalių nepretenduodamos į čempionės titulą, tarp moterų pirma finišo liniją pasiekė Lietuvos atstovė A. Zaliauskaitė. 12 km su 24 kontroliniais punktais klubo „Perkūnas“ narė įveikė per 1 val. 14 sek. ir už nugaros daugiau nei minute paliko antrą pagal Tarptautinį orientavimosi sporto federacijos reitingą (IOF World ranking) esančią prancūzę Gaelle Barlet. „Masinis startas man yra labai nepalanki rungtis, nes mane blaško kiti žmonės“, – apie psichologinio pasirengimo subtilybę bendrų lenktynių metu prakalbo pernai du Baltijos čempionės titulus pelniusi A. Zaliauskaitė.

baltic_mtbo_champ-23

Donatas Lazauskas nuotr.

Iš viso bendro starto varžybose startavo 26 moterys iš 8 šalių. Tarp Baltijos šalių atstovių antroji buvo Ramunė Arlauskienė, iš Ignalinos „Būdakalnio“ klubo. Trečią vietą užėmė Šiaulių „Sako“ atstovė Gabrielė Andrašiūnienė.

Konkurenciją padidino oficialios čempionato stovyklos dalyviai

Baltijos šalių čempionatas buvo atviras, tad susilaukė ir gausaus dalyvių skaičiaus iš kitų šalių: Italijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Čekijos, Suomijos, Danijos, Baltarusijos, Švedijos, Japonijos, Turkijos, Ukrainos. Šalių ekipos čia atvyko į oficialią treniruočių stovyklą prieš Vilniuje rugpjūčio gale vyksiantį pasaulio čempionatą. Visą savaitę besitęsusioje stovykloje užsienio komandos turėjo progą susipažinti su lietuviškomis vietovėmis.

baltic_mtbo_champ-24

Donatas Lazauskas nuotr.

„Manau bus stipri mūsų komanda, jei visi išlaikysime gerą sportinę formą būtent per patį pasaulio čempionatą“, – apie viltis kalbėjo komandos lyderis J. Maišelis. Pasaulio čempionatas vyks rugpjūčio 19-27 dienomis Vilniaus apylinkėse: Sapieginės, Žaliųjų ežerų miškuose, o greičiausias sprinteris paaiškės po techniškų nusileidimų Kalnų parke ir greito orientavimosi siauruose istorinio Vilniaus Senamiesčio skveruose.

Rezultatai

Vyrų GPS

Moterų GPS