V. Aleliūnas apie Tiomilą: „Laukia ilga, bet įdomi naktis“

Šį savaitgalį Švedijoje vyks vienos didžiausių Pasaulyje orientavimosi sporto estafečių „Tiomila 2017“. Praėjus šešioms minutėms kai pagal kalendoryje nurodytą laiką prasidės saulėlydis, bus duotas startas estafetės varžyboms – 21 val. vietos laiku (22 val. Lietuvos laiku). Su pajėgiausiais Skandinavijos klubais rungsis ir „Igtisos“ komanda. Šiemet dešimties žmonių komandų trasos drieksis Kartsamo ir rytų Geteborgo vietovėse.

 Etapas   Etapo ilgis*  Paros metas
1.Donatas Stulgys  10,6 km  Dienos šviesa/Prieblanda/Naktis
2.Jonas Vytautas Gvildys  11,9 km  Naktis
3.Henrikas Paužas  7,0 km  Naktis
4.Vilius Aleliūnas  16,8 km  Naktis
5.Vytautas Beliūnas  7,1 km  Naktis
6. Mantas Martinkus  7,1 km  Naktis
7.Andris Kivlinieks  11,6 km  Naktis/Saulėtekis
8.Darius Sadeckas  9,8 km  Saulėtekis/Dienos šviesa
9.Giedrius Sabaliauskas  7,8 km  Dienos šviesa
10. Arturs Paulins  16,1 km  Dienos šviesa

Paskutiniai pasirengimo etapai

Keletą dienų prieš išvykimą komanda organizavo bendrą treniruotę panašioje vietovėje į šią naktį laukiančią – pelkėta ir šlapia. „Medžiakalnyje vietovė buvo panaši, nes laukia šlapias miškas, tad buvo labai gera treniruotė užsigrūdinimui“, – apie specifinį pasirengimą Lietuvoje pasakojo ilgiausią ketvirtąjį etapą nakties metu bėgsiantis Vilius Aleliūnas.

Paklaustas apie komandos tikslą šių metų „Tiomilos“ estafetėse, ketvirto etapo bėgikas teigė, kad tikslas – kaip ir visuomet, prabėgti be didelių klaidų. „Komandos tikslai visuomet būna panašūs. Svarbu išbūti kuo ilgiau priekyje, kovoti dėl aukščiausios įmanomos vietos. Būna jau gerai, kai su komanda patenkame į geriausiųjų dvidešimtuką“, – šių metų ambicijas atskleidė V. Aleliūnas.

„Mūsų komandos sportininkai nėra profesionalai. Konkurentų komandos, tarp kurių dauguma yra švedai ir suomiai, gauna atlyginimą už tai, kad sportuoja. Todėl jie gali visą savo laiką skirti tik sportui. Tačiau mes su jais varžysimės kaip su lygiais ir atstovausim Lietuvai.

Vakar komanda vaikštinėjo po Geteborgo miestą, o vakare dalyvavo paskutinėje treniruotėje prieš startą su Švedijos „Densel“ klubu. „Aš su Donatu Stulgiu ir Jonu Vytautu Gvildžiu savaitę buvome treniruočių stovykloje Suomijoje, kur prisiminėme Skandinavijos vietovių ypatumus“, – apie paskutiniuosius pasirengimo etapus pasakojo V. Aleliūnas.

Pavadinimo kilmė – atspindi švedišką mylią

„Tiomila” iš švedų kalbos išvertus reiškia dešimt švediškų mylių  – 100 km, tiek kiek maždaug iš viso nubėga komanda sudėjus per varžybas. 105,8 km – toks atstumas matuojant pagal oro liniją laukia komandų šiemet.

Kiekvienais metais „Tiomila” arba dar kitaip vadinamos „10-mila“ estafetės kasmet Švedijoje vyksta iškart nuo tų metų, kai pasibaigė Antrasis Pasaulinis karas – 1945-ų metų. Priklausomai nuo metų estafetės rengiamos balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje.

Pagrindinis varžybų formato akcentas – bėgimas įvairiu paros metu. Iš viso bėga 10 žmonių po vieną etapą estafetės principu skirtingas distancijas. Taip pat kartu vyksta ir moterų varžybos, tik jų formatas kiek kitoks. Iš viso bėga 5 komandos narės ir varžybos vyksta dienos metu.

21 val. startas vietos laiku (22 val. Lietuvos laiku)

Varžybų puslapis