Pasaulio pirmenybėse Lietuvos duetas – geriausiųjų dešimtuke

Tolimajame Rusijos Sibiro regione – Krasnojarske – antrą kartą istorijoje prasidėjo pasaulio orientavimosi sporto slidėmis čempionatas. XXII-osios pirmenybės antradienį startavo mišrių sprinto estafečių rungtimi. Lietuvos dvejetas – Vitalijus Petrulis ir Gabrielė Andrašiūnienė sugebėjo įkopti į geriausiųjų dešimtuką, rezultatu 43 min. 6 sek.

„Starte kritau, nes bulgarė užlipo ant slidžių… Situacija varžybinė – kėliausi ir važiavau toliau“, – vieną prisiminimą pasakodama apie varžybas išskyrė komandos narė G. Andrašiūnienė. Nepaisant griūties, iš ypač greito pirmojo etapo lietuvė grįžo 6-oje pozicijoje. Tiesa, vietą tarp pajėgiausių pasaulio slidininkų išlaikyti nelengva – rungtis itin dinamiška. Kiekvienas komandos narys turėjo slysti po tris skirtingo ilgio etapus, kurių trukmė iki 4-7 minučių.

„Vėliau Vitalijus (Petrulis – red. past.) neišvengė orientavimosi klaidų, pirmame rate beveik minutę ir antrame apie pusę minutės galėjo slysti greičiau“, – estafetės eigą vertino lietuvė. Sprinte buvo didelis punktų skaidymas tam, kad sportininkai nelenktyniautų šalia vienas kito. Pagal žemėlapio skaidymą, paskutiniame rate V. Petruliui pakliuvo ilgesnė dalis: „Dėl to jau nebepavyko pasivyti italo ir kazachstaniečio“, – pasakojo jau prie finišo iš paskutinio etapo grįžtančio V. Petrulio laukusi G. Andrašiūnienė. Užpraeitais metais Norvegijoje pasaulio pirmenybėse Lietuvos dvejetas mišrios estafetės rungtynėse taip pat buvo geriausiųjų dešimtuke.

Švedijos komanda išlaikė lyderio pozicijas

Orientavimosi sporto Usainas Boltas – universali karė švedė Tove Alexandersson pagal IOF (Tarptautinės orientavimosi sporto) reitingą užima pirmą vietą ne tik orientavimosi sporto slidėmis disciplinoje, bet ir bėgte. Kartu su komandos draugu Eriku Rostu jie buvo laikomi rungties favoritais ir apgynė savo vardą – iškovojo aukščiausios prabos medalį. Rungties favoritė švedė iš pirmo etapo taip greitai grįžo, kad jos komandos draugas per tas penkias minutes dar net nespėjo pasirengti perimti estafetės pasikeitimo koridoriuje. Nepaisant keliolikos sugaištų sekundžių, komandai pavyko išlaikyti savo pranašumą visus 6 etapus – galutinis rezultatas buvo 35 min. 22 sek..

Kova dėl kitos prabos medalių buvo kiek dinamiškesnė. Ilgą laiką rusų komanda su Polina Frolova ir Andrėjumi Lamovu buvo antri, o dėl trečios pozicijos nuolatos plėšėsi norvegų, čekų ir suomių ekipos. Galiausiai po ketvirtojo etapo suomė Salla Koskela buvo aplenkusi ir Rusijos atstovę, tačiau jos porininkas suomis Ville Petteri Saarela nesugebėjo išlaikyti vietos – čempionato šeimininkų ovacijos paskatino A. Lamovą išsiveržti į priekį. Galutinė rikiuotė švieslentėje rodė – Rusijos dvejetas su pranoko suomius beveik minute.

Tolimajame Sibiro regione – per 120 geriausių atletų

Pasaulio čempionate dalyvauja per 120 atletų iš 21 šalių, jie kovoja dėl 9 medalių komplektų įvairiose rungtyse: sprinto, vidutinės, mišrių estafečių, ilgos ir estafetės.

Tai jau ne pirmas kartas, kai orientavimosi sporto meistrai suvažiuoja į tolimąjį Rusijos regioną. Į Krasnojarską pasaulio pirmenybės grįžo po 17-os metų pertraukos – tąkart 2000-aisiais dar neturėjome Lietuvos atstovų, o podiumo vietas skynė šeimininkai rusai.

Visi startai atsižvelgus į vietos laiką yra pakankamai vėlyvi – Lietuvos laiko juosta su vietos laiku skiriasi 5 valandomis. Rytoj sportininkų laukia sprinto varžybos. 9:30 val. Lietuvos laiku – pirmi moterų, o nuo 10:35 val. pirmi vyrų startai.